Šta su zapravo zrna kafe?
Zrna kafe su male semenke koje se nalaze unutar ploda biljke kafe. Plod se ne jede, već se izdvajaju semenke i prže - i tako nastaje kafa koju svi volimo, i odatle potiču naša omiljena zrna kafe.
1. Zrna Robusta kafe
Robusta je druga najpopularnija vrsta kafe na svetu, a posebno je popularna u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi. Naziv "Robusta" govori o njenom jakom i intenzivnom ukusu. Ova kafa sadrži mnogo kofeina i otpornija je od Arabike, jer kofein odbija insekte i štiti je od štetočina.
Kakav je ukus?
Robusta ima jak i prepoznatljiv ukus, često oštriji i intenzivniji od drugih vrsta kafe. Ponekad može biti i gorka. Takođe, ima jaku aromu koja dopunjuje njen ukus.
Zrna Arabika kafe
Robusta ube iseloomustab julge ja iseloomulik maitse, mis on sageli tugevama ja teravama maitseprofiiliga. Mõnikord võivad need olla ka mõrkjamad kui teised sordid. Lisaks sellele on Robusta oal tugev aroom, mis täiustab selle tugevat maitseprofiili.
2. Arabikos kavos pupelės
Arabika je najpopularnija vrsta kafe na svetu, a potiče iz Etiopije, za koju se veruje da je "rodno mesto" kafe. Naziv "Arabika" potiče od reči "Arabija", gde je ova kafa bila veoma popularna u 7. veku. Arabika uspeva na velikim visinama, kao što su prašume u Brazilu, koji je najveći izvoznik ove kafe. Poznata je po svom slatkom, nežnom i blagom ukusu, glatkoj teksturi i odsustvu gorčine. Ukus može varirati u zavisnosti od toga odakle potiče, i nudi različite arome koje oduševljavaju ljubitelje kafe širom sveta.
3. Zrna Liberika kafe
Spremite se da upoznate fascinantnu Liberika kafu! Ova jedinstvena kafa potiče iz zapadne i centralne Afrike, a posebno iz Liberije. Po čemu je posebna? Ima predivnu cvetnu aromu i jak, "dimljeni" ukus koji se ne zaboravlja! Zanimljivo je da Liberika čini samo 2% svetske proizvodnje kafe - pravi skriveni dragulj!
Nije bila poznata do kraja 19. veka, kada je postala popularna u jugoistočnoj Aziji. Razlog za to je bila gljivična infekcija koja je uništila useve Arabike u tom regionu.
Biljka Liberika je veća od Arabike i Robuste. Plodovi su različitih veličina i oblika, što je čini još zanimljivijom. Lako podnosi toplotu i vlagu, pa je omiljena među uzgajivačima u Maleziji i na Filipinima.
A kakav je ukus? Liberika ima specifičan i pomalo kontroverzan ukus - ili je volite ili ne, nema sredine! Neki kažu da ima ukus orašastih plodova, drveta i da je veoma jaka. Drugima je previše jaka, pa više vole blažu kafu.
4. Zrna Ekselsa kafe
Ako ste stigli do ovog dela teksta, svaka čast! Uskoro ćemo završiti i reći vam koju kafu da izaberete (ali možete probati i sve!). Da vidimo sada Ekselsa kafu. Smatra se varijantom Liberike i uglavnom se uzgaja u jugoistočnoj Aziji. Čini mali deo svetske proizvodnje kafe. Po čemu je posebna? Ima voćni ukus, po čemu se razlikuje od drugih kafa.
Zanimljiva činjenica: Ekselsa ima manje kofeina od drugih vrsta kafe. Ima prepoznatljiv ukus sa voćnim notama.
Iako nije toliko poznata kao druge kafe, Ekselsa se često koristi u mešavinama, da bi poboljšala ukus. Ako želite da probate kafu sa voćnim ukusom, Ekselsa je pravi izbor!
Koje vrste zrna kafe treba da izaberete za svoju kafu?
Kada birate kafu, najvažnije je da se vama svidi! Iako su Arabika i Robusta najpopularnije, na kraju je bitno samo da uživate u ukusu. Ako volite crnu kafu, bez mleka i šećera, Arabika je pravi izbor, jer ima čist i blag ukus. Ako volite jaču kafu, Robusta vas neće razočarati. Najbolje je da probate različite kafe i pronađete onu koja vam najviše odgovara. Kafa je tu da u njoj uživate! A da li ste se pitali zašto je Nescafé® Dolce Gusto® kafa tako ukusna? Zato što naši stručnjaci brinu o svakom detalju, da biste vi dobili savršenu kafu!